DoridaSOS gr
  • by DoridaSOS
  • 28/10/2020
  • 0

DORIDASOS.gr
Συνεχίζουμε την ενημέρωση
Αντιμετωπίζουμε με γνώση τον κορωνοϊό.

Ανάλυση ψηφιακών δεδομένων της ανοιξιάτικης καραντίνας στη Δωρίδα.
Ανδρέα Μηλιώνη*
Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου**

Συνεχίζουμε την ενημέρωση των Δωριέων, που ξεκινήσαμε εθελοντικά την Άνοιξη, επειδή ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και μας απειλεί, με θέματα που ενδιαφέρουν όλους, επιλεγμένα από τους επίσημους φορείς και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ειδικών.

Μένουμε Υγιείς και όπως είπε κάποιος πολύ εύστοχα, «καλύτερα να φοράω μάσκα, παρά αναπνευστήρα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου».

Βιώνοντας την ανοιξιάτικη καραντίνα από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο 2020, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού και συνακόλουθα τον «περιορισμό» στα σπίτια μας, σκεφτήκαμε να μην είμαστε απλοί θεατές, «μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα και να προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα» που έγραφε ο Κώστας Βάρναλης, αλλά να αξιοποιήσουμε θετικά την μακρά παραμονή στα σπίτια μας και να δράσουμε στο πεδίο ενημέρωσης των όπου γης συμπατριωτών μας Δωριέων.

Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ιστοσελίδα DORIDASOS.gr με αποκλειστικό περιεχόμενο τις επίσημες οδηγίες προφύλαξης, τις δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας στη Δωρίδα, την ανάδειξη γεγονότων, τη σύνδεση με τους Δωριείς της ομογένειας, κ.ά.

Το γεγονός ότι βρισκόμασταν ο ένας στην Ελλάδα και ο άλλος στο Βέλγιο, δεν στάθηκε εμπόδιο. Οι νέες τεχνολογίες και κυρίως το διαδίκτυο,έχουν δημιουργήσει νέες συνήθειες και δεδομένα στην επικοινωνία και μπορούν να μας μεταφέρουν όλους, σε κλάσματα  δευτερολέπτου,στην ίδια «διαδικτυακή γειτονιά».

Ο κόσμος που γνωρίζαμε είναι πλέον πολύ διαφορετικός. Η εποχή του κορωνοϊού και της καραντίνας που ζήσαμε, έκαναν τις νέες τεχνολογίες να αφήσουν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό αποτύπωμα. Η καθημερινότητά μας έχει πλέον γεμίσει με τηλεδιασκέψεις, εξ αποστάσεως δουλειά, LIVE Streaming – ζωντανές μεταδόσεις, ψηφιακές σχολικές τάξεις και κοινωνικά δίκτυα (socialmedia) με πολύ μεγάλη ένταση.

Το DORIDASOS.gr στη Δωρίδα την περίοδο της  καραντίνας

Η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίστηκε ως απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα από 26 Φεβρουαρίου 2020. Από 16 Μαρτίου καθιερώθηκαν οι καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ η ψηφιακή online διαδικτυακή επικοινωνία ήταν το σύγχρονο εργαλείο στην υπηρεσία των πολιτών.

Στις 23 Μαρτίου επιβλήθηκαν οι αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στις 25 Μαρτίου είχαμε έτοιμο το DORIDASOS.gr,σε πλήρη λειτουργία στο διαδίκτυο. Το διαθέσαμε στο πλαίσιο του εθελοντισμού, στον θεσμικό φορέα της ιδιαίτερης πατρίδας μας τον Δήμο Δωρίδος,  χωρίς κανένα κόστος, μαζί με την αντίστοιχη καθημερινή μας υποστήριξη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίσημη ιστοσελίδα της κεντρικής Κυβέρνησης menoumespiti.gr ξεκίνησε μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα στις 21 Μαρτίου, ενώ ο Δήμος Δωρίδος ήταν ο πρώτος σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, με ειδικό ηλεκτρονικό περιεχόμενο για τον κορωνοϊό.

Με το κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» ο Δήμαρχος Δωρίδος ανακοίνωσε για το DoridaSOS:

Η νέα  ιστοσελίδα DORIDASOS.GR είναι κάθε στιγμή δίπλα σας.

Κανένας και καμία δεν είναι μόνοι.

Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας!

Η Δωρίδα στα “καλά παιδιά” της Ελλάδας!

Από την πρώτη στιγμή όλοι οι πολίτες της Δωρίδας ανταποκρίθηκαν στην πιστή τήρηση των μέτρων και υποδέχθηκαν ένθερμα τη ψηφιακή μας πρωτοβουλία. Η προσαρμογή των Δωριέων ήταν πολύ γρήγορη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση της Αστυνομίας, που έκανε λόγο για 11 παραβάσεις την πρώτη εβδομάδα, στο σύνολο 5.206 βεβαιωμένων παραβάσεων σε όλη την επικράτεια.

Η ιστοσελίδα DORIDASOS.gr από την πρώτη κιόλας εβδομάδα δεχόταν μηνύματα μέσω email, σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά likes! Η διαδικτυακή αυτή ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της Δωρίδας και μας έδινε κουράγιο να συνεχίσουμε.

Το ψηφιακό αποτύπωμα του DORIDASOS.gr

Σήμερα αναλύουμε το ψηφιακό αυτό αποτύπωμα και παρουσιάζουμε τα στατιστικά δεδομένα της ηλεκτρονικής δραστηριότητας στην περίοδο της καραντίνας, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για περαιτέρω αξιοποίηση.

Τα ηλεκτρονικά δεδομένα αφορούν στην περίοδο από 25 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2020.

  • Συνολικές επισκέψεις:17.451
  • Φύλο: 10.024 Γυναίκες ή ποσοστό 57,44% και 7.427 Άνδρες ή ποσοστό 42,56%.
  • Χώρες προέλευσης επισκεπτών:  87% Ελλάδα, 11% ΗΠΑ, 1% Καναδάς, 1% Αυστραλία, Αγγλία, Κύπρος, Γερμανία και Ελβετία
ΗλικίεςΠοσοστό
18-246,36%
25-3412,54%
35-4426,96%
45-5426,19%
55-6420,19%
65 & άνω7,76%

Η ξαφνική καραντίνα και ο κορωνοϊός διαμόρφωσαν ειδικές συνθήκες επικοινωνίας των πολιτών. Η τοπική ενημέρωση ήταν το ζητούμενο από την πρώτη στιγμή και η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πρωτοφανής. Πρώτη προτεραιότητα δόθηκε στην ανάρτηση χρηστικού υλικού, με πληροφορίες για: Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρεία, Φαρμακεία Δωρίδας, Αστυνομία και δρομολόγια ΚΤΕΛ.

Στη συνέχεια αναρτήθηκαν τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των Αντιδημάρχων, Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων και των στελεχών του Δήμου, που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρα προβλήματα.

Ο Δήμος Δωρίδος είναι #Μαζί σου

Η ανακοίνωση των μέτρων του Δήμου για τις ευάλωτες ομάδες και η διανομή tablets στους μαθητές, ήταν τα κορυφαία άρθρα σε επισκεψιμότητα.

Τα βασικά άρθρα του DoridaSOS κατά ομάδες αφορούσαν θέματα όπως:

  • Ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων,
  • Μαθητών και σχολικών δραστηριοτήτων,
  • Δρομολογίων του ΚΤΕΛ Φωκίδας,
  • Κοινωνικών δράσεων του Δήμου, όπως Αιμοδοσία, διανομή φαρμακευτικού υλικού και τροφής σε οικονομικά αδύναμες ομάδες συμπατριωτών μας,
  • Αξιοποίηση εθελοντικών δράσεων που εντάχθηκαν στο σχεδιασμό του Δήμου, όπως η διάθεση 9θέσιου οχήματος τύπου VAN με εθελοντή οδηγό από το TIHIORACE, για την προσφορά γευμάτων αγάπης και φαρμακευτική περίθαλψη σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες κατά την περίοδο της καραντίνας.
  • Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας και το πλύσιμο των χεριών,
  • Εμβολιασμό των παιδιών,
  • Οδηγίες για την άυλη συνταγογράφηση,
  • Θέματα ενδοοικογενειακής βίας,
  • Οδηγίες για διαγνωστικές εξετάσεις κορωνοϊού,
  • Οδηγίες προστασίας ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από τον κορωνοϊό,
  • Ανάπτυξη του εθελοντισμού στη Δωρίδα,
  • Δράσεις αλληλεγγύης για τα αδέσποτα ζώα,
  • Οδηγίες προστασίας ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων,
  • Οδηγίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη Δωρίδα,
  • Ζωντανές μεταδόσεις θείων λειτουργιών και των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, με κορύφωση την αναστάσιμη ακολουθία ζωντανά από Λιδωρίκι και Ευπάλιο.

Οι ζωντανές μεταδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και των Εορτών σε Λιδωρίκι και Ευπάλιο ήταν τα μεγάλα ηλεκτρονικά γεγονότα της Δωρίδας. Με μεγάλο μέσο χρόνο παραμονής στην ιστοσελίδα, ήταν τα ζωντανά γεγονότα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας.

Η ομογένεια έκανε Πάσχα μαζί μας, μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις, με σταθερό ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Το γεγονός αυτό ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις, που πρέπει να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί από όλους και κυρίως από τον Δήμο Δωρίδος. Ο νόστος για την ιδιαίτερη πατρίδα, είναι πάντα ζωντανός στους ομογενείς συμπατριώτες μας. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε όλους του εθελοντές, που φρόντισαν για την ζωντανή εικόνα από τις Εκκλησίες μας.

Τεχνολογία στη Δωρίδα – Συσκευές πρόσβασης DORIDASOS.gr

Το ηλεκτρονικό αποτύπωμα της καραντίνας, πέρα από τα πολύ καλά στοιχεία, έχει και μια πλευρά έντονου προβληματισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαδικτυακών επισκεπτών είχε πρόσβαση με κινητό τηλέφωνο. Η επισκεψιμότητα μέσω κινητών τηλεφώνων έφτασε στο  ποσοστό του 72,80%, με μόλις 20,73% από υπολογιστές γραφείου (Desktop και laptops) και 6,47% από tablet.

Πίνακας: Συσκευές πρόσβασης στο διαδίκτυο DORIDASOS.gr

Για τους πιο εξειδικευμένους αναλυτές παραθέτουμε τον αντίστοιχο πίνακα με το λογισμικό πρόσβασης των χρηστών. Η παραπάνω παρατήρηση για το υψηλό ποσοστό επισκεψιμότητας μέσω κινητών, επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο πλοήγησης των χρηστών στο διαδίκτυο.

Σε αυστηρό επίπεδο τεχνολογίας φυλλομετρητών (browsers) εξάγεται ο παρακάτω πίνακας.

Τεχνολογία
Android44,17%
Chrome29,11%
Safari11,84%
Safari (in-app)7,15%
Firefox3,40%
Internet Explorer1,35%
Samsung Internet1,19%
Edge1,11%
Opera0,33%
AndroidBrowser0,08%

Τα προηγούμενα χρόνια οι υπολογιστές γραφείου (Desktop) αντικαταστάθηκαν σταδιακά με προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Personal Computer, Laptops). Η εικόνα όμως της σημερινής Δωρίδας δείχνει ότι εκτοπίστηκαν εντελώς από τα κινητά τηλέφωνα.

Όσο και αν τα κινητά εξελίχθηκαν σε σημείο που να μπορεί κάποιος να κάνει σχεδόν τα πάντα, οι υπολογιστές γραφείου είναι «ο δείκτης» χρήσης και αφομοίωσης της υψηλής τεχνολογίας σε μια κοινωνία.

Οι μαθητές για παράδειγμα χρησιμοποιώντας υπολογιστές γραφείου (Desktops) ή και laptops έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πληροφορικής ανάπτυξης, παρά από τα κινητά.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για μια απλή παρατήρηση,αλλά για ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Κοινωνικά Δίκτυα

Σε ποσοστό 67,80% οι χρήστες έφθασαν στο DoridaSOS.gr μέσω των κοινωνικών δικτύων. Είναι ένα ακόμη μεγάλο ποσοστό, αλλά και ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε αντίστοιχες συνήθειες χρηστών. Το 98%των χρηστών που έφτασαν στο DORIDASOS.gr μέσω των κοινωνικών δικτύων προέρχεται από το Facebook.Αυτή η επιλογή καταγράφει την προτίμηση των Δωριέων ως προς τα κοινωνικά δίκτυα.Το twitter συγκεκριμένα απουσιάζει σχεδόν από κάθε στατιστική καταμέτρηση.

Παραπομπές από άλλες ιστοσελίδες (sites)

Οι παραπομπές από τις υπόλοιπεςενημερωτικές ιστοσελίδες της περιοχής ήταν καθοριστική, όπως καθοριστική ήταν και η συμβολή τους στην ενημέρωση αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Οι μεγαλύτερες πηγές παραπομπών στο Doridasos. gr, ήταν: από το dorida.gr (κεντρική ιστοσελίδα Δήμου), το doridanews.gr, το fokidanews.gr, το stereanews.gr, το zofokida.gr, και το orinidorida.blogspot.com

Η Δωρίδα στη νέα ψηφιακή εποχή

Τα στοιχεία δείχνουν μια μεταστροφή στη χρήση του διαδικτύου, από την παθητική κατανάλωση περιεχομένου στην ενεργητική δημιουργία, έστω και μέσω των κοινωνικών δικτύων. Υπολογιστές, κάμερες, μικρόφωνα, κλπ μπήκαν ραγδαία στη ζωή μας και προφανώς πιο γρήγορα στους νεότερους χρήστες.

Ψηφιακή κατάρτισηόμως δεν σημαίνει,μόνο την άνετη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν οι ψηφιακές μας δυνατότητες και δεξιότητες. Θεωρούμε δυστυχώς ότι είμαστε ψηφιακά καταρτισμένοι, επειδή έχουμε κάνει συνώνυμο του διαδικτύου τα κοινωνικά δίκτυα. Η πανδημία του κορωνοϊού μας έφερε μπροστά στα στοιχεία και στη διαπίστωση ότι υπάρχει σχετική υστέρηση στην περιοχή μας. Πιθανότατα το αντιλαμβανόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν ακόμα και νέα παιδιά που θεωρούμε ότι «παίζουν στα δάχτυλα» την τεχνολογία, αλλά έχουν προβλήματα στο να ανοίξουν τις κάμερες, τα μικρόφωνα,να δυσκολεύονται στη συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη κλπ.

Το διαδίκτυο είναι σπουδαίο εργαλείο, το οποίο οφείλουμε να χρησιμοποιούμε σωστά και προσεκτικά και όχι να το φοβόμαστε. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να μείνει πίσω στη νέα ψηφιακή εποχή που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς .

Ο Δήμος Δωρίδος απέδειξε ότι θέλει και μπορεί, να παίξει σημαντικό ρόλο.

Προτείνουμε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους πολίτες και κυρίως του νέους, στη διαδικασία προσαρμογής στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, που είναι ήδη μπροστά μας και τρέχει με γοργούς ρυθμούς.

* Ο Ανδρέας Μηλιώνης είναι απόφοιτος ΑΣΟΕΕ και Παντείου Πανεπιστημίου,  δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της επικοινωνίας στις Βρυξέλλες.

** Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος είναι Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος της  Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων και του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης,  π. Αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδος.