coronavirus research έρευνα
  • by DoridaSOS
  • 01/12/2020
  • 0

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού, στο 67%των ανθρώπων που συμμετείχαν σε παγκόσμια έρευνα για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (νεαροί ενήλικες: 18-39 ετών, άτομα μέσης ηλικίας:40-64 ετών, ηλικιωμένοι +65 έτη).

ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ιδιαίτερα, στο σύνολό τους παρουσίασαν μια τέτοια σημαντική αύξηση.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ όμως βρέθηκε στην κοινωνικά επωφελή ή αλτρουιστική συμπεριφορά, πάλι στο 67% όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

ΑΦΟΡΟΥΣΕ όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να επιδεικνύουν αυτή τη θετική συμπεριφορά σχεδόν στο σύνολό τους.

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ δεν διαφοροποιούνταν και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ με άλλες χώρες,στην Ελλάδα η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια από τις άλλες χώρες, στις οποίες δεν παρατηρήθηκε η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στη χώρα μας.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όμως,η βελτίωση των επιπέδων επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι τριπλάσια συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ δεν παρατηρήθηκε επίσης,το σημαντικό επίπεδο βελτίωσης της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς των ηλικιωμένων, που βρέθηκε στην Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ έχουν λάβει μέρος μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ότι οι αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι σχεδόν ίδιες σε όλες τις χώρες.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ αντιμετώπισης ήταν η άσκηση, το περπάτημα, η χρήση του διαδικτύου, τα χόμπι, η άμεση κοινωνική επαφή, η μελέτη και η μάθηση κάτι νέου, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, οι κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση, η εργασία στο χώρο ή στο σπίτι, η ενημέρωση για την πανδημία COVID-19, τα Μέσα Ενημέρωσης, ο χρόνος συναναστροφής με ένα κατοικίδιο, η σωματική εγγύτητα και η σεξουαλική δραστηριότητα.

ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ήταν η χρήση αλκοόλ ή ουσιών και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, το ερευνητικό αυτό εγχείρημα προωθείται από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με πάνω από 200 ερευνητές σε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια τουλάχιστον 40 χωρών ανά την υφήλιο και υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού εθνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.