Dorida SOS Αστυνομία police
  • by DoridaSOS
  • 06/11/2020
  • 0

Από αύριο Σάββατο 7/11/2020 στις 6 το πρωί και για 3 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι 30/11/2020, τίθεται σε ισχύ μία οριζόντια διαδικασία αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα.

Τα νέα μέτρα του γενικού απαγορευτικού (lockdown) που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση είναι τα εξής:

Γενικά οριζόντια μέτρα

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
  2. Απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.
  3. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει η πληρότητα μέχρι 65%.
  4. Για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.
  5. Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται ένας (1) συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).
  6. Παραμένει υποχρεωτική η τηλε-εργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επιτρέπεται η λειτουργία:

  1. Καταστημάτων τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία,  κλπ) και περίπτερα.
  2. Νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολείων Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  3. Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.
  4. Ειδικά για τα κομμωτήρια δίνεται παράταση δύο ημερών εφόσον το επιθυμούν, μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν και το Σάββατο και την Κυριακή, με την αναστολή τους να ξεκινά από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.
  5. Καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
  6. Υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
  7. Υπηρεσιών  παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) σε πακέτο, και παραλαβή από το κατάστημα (takeaway) που δεν μπορεί όμως να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.
  8. Φαρμακείων, Καθαριστηρίων, Πρατηρίων καυσίμων, Petshops, Λαϊκών αγορών.
  9. Παραδόσεων πετρελαίου θέρμανσης στα σπίτια, κλπ.
  10. Ξενοδοχείων, στα οποία δίνεται και η δυνατότητα αναστολής,
  11. Πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής τομέας, για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
  12. Συγκομιδή αγροτικών προϊόντων  π.χ ελιές, κλπ, (ο ιδιοκτήτης με την επίδειξη Ε9 και ο εργαζόμενος με την επίδειξη φόρμας εργασίας).
  13. Μετακινήσεις μεταξύ νομών, μόνο για λόγους υγείας, επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους.
  14. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο. Γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη. Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.
  15. Επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας,  απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
  16. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή μεχειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:
  17. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). SMS με κωδικό 1.
  18. Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. SMS με κωδικό 2.
  19. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, και τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. SMS με κωδικό 3.
  20. Μετάβαση για παροχή βοήθειας ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. SMS μεκωδικό 4.
  21. Συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. SMS με κωδικό 4.
  22. Μετάβαση σε κηδεία με τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο. SMS μεκωδικό 5.
  23. Μετάβαση γονέων που τελούν σε διάστασηγια την αναγκαίαδιασφάλιση επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. SMS με κωδικό 5.
  24. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο,ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, με την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία περίπτωση της απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Επίσης για μετάβαση σίτισης αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. SMS με κωδικό 6.
  25. Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr
  26. Όλα έντυπα βεβαιώσεων θα τα βρείτε στο DORIDASOS καθώς και  στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.grμε αναλυτικές οδηγίες.
  27. Αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.Όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ PCR. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
  28. Ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
  29. Διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (SuperLeague) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (BasketLeague), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (ChampionsLeague, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.
  30. Αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδώσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Τι αναστέλλεται

  1. Γυμνάσια και τα Λύκεια θα εφαρμόζεται η τηλε-εκπαίδευση.
  2. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εφαρμόζεται η τηλε-εκπαίδευση.
  3. Φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης θα λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση.
  4. Δεν επιτρέπονται μεταξύ νομών οι μετακινήσεις, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρθηκαν.
  5. Κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, γυμναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.
  6. Εμποροπανηγύρεις και Κυριακάτικες αγορές, παιδότοποι, παιδικές χαρές, πάρκα ψυχαγωγίας και θεματικά πάρκα, κέντρα διασκέδασης,  κινηματογράφοι,  συναυλιακοί χώροι, θεατρικές παραστάσεις και λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.
  7. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους, μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  8. Καταστήματα εστίασης.
  9. Δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.
  10. Χώροι Λατρείας, Εκκλησίες θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών (αναμένονται διευκρινήσεις)

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ (DOCX)

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ (DOCX)

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)