Dorida-SOS Γιατί να κάνω εμβόλιο για τον κορωνοϊό COVID-19;
  • by DoridaSOS
  • 03/01/2021
  • 0

Τα εμβόλια είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, καθώς χάρη σε αυτά έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί πλήθος σοβαρών ασθενειών που κόστισαν εκατομμύρια ζωές στο παρελθόν. Σήμερα με τους εμβολιασμούς αποτρέπονται κάθε χρόνο έως και 3 εκατομμύρια θάνατοι από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η γρίπη και η ιλαρά. Συνολικά υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη τουλάχιστον 20 απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια “εκπαιδεύουν και προετοιμάζουν” τις φυσικές άμυνες του σώματος, το λεγόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τους ιούς και τα βακτήρια που το απειλούν. Ένας εμβολιασμένος οργανισμός ο οποίος εκτίθεται σε αυτά τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, είναι άμεσα έτοιμος να τα καταστρέψει αποτρέποντας την εκδήλωση της ασθένειας.

Γιατί να κάνω εμβόλιο για τον κορωνοϊό COVID-19;

Τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας. Στόχος τους είναι να περιορίσουν και να εξαλείψουν νοσήματα με υψηλή μεταδοτικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με υψηλή θνητότητα, με μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, αλλά και με δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Ο κορωνοϊός COVID-19 SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ελεγχθεί μόνο με την εφαρμογή των άλλων, πιο γνωστών σε όλους μας, μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών ακόμα υγιών ατόμων, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όλων, δοκιμάζει τα συστήματα υγείας και δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν για όλους.

Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί.

Ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους.

Προτεραιότητα εμβολιασμού

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Αυτή τη στιγμή πολλά εμβόλια για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 βρίσκονται σε διαδικασία κλινικών δοκιμών. Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο εξαρτάται πάντα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, τη σωστή διενέργεια του εμβολιασμού και από παράγοντες που αφορούν την ανοσιακή απάντηση του κάθε ατόμου. Τα πρώτα εμβόλια που είναι προς έγκριση φαίνονται να είναι αρκετά αποτελεσματικά, έως και 95%. Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εγκρίνουν την κυκλοφορία των εμβολίων θέτουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων ως προτεραιότητα.

Από τις 15 Ιανουαρίου ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού

Αναλυτικά θα βρείτε εδώ την επίσημη διαδικασία μόλις αυτή ανακοινωθεί.

Η επίσημη πλατφόρμα εμβολιασμού: emvolio.gov.gr

Διαδικασία εμβολιασμού

Σωτήρης Τσιόδρας: Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί

Ο ιός SARS-CoV-2, πιο γνωστός ως COVID-19 ή νέος κορωνοϊός, έχει εξαπλωθεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, εξίσου γρήγορα –ίσως και γρηγορότερα– εξαπλώνονται θεωρίες συνωμοσίας, φήμες, ψίθυροι για «ανακαλύψεις εμβολίων» και ανυπόστατες απόψεις δήθεν «ειδικών» σχετικά με την προέλευσή του ιού, τους τρόπους μετάδοσης, προστασίας και θεραπείας από τη λοίμωξη. Όπως σωστά το έθεσε ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, «δεν καταπολεμούμε μόνο μια πανδημία, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια επιδημία παραπληροφόρησης».

Οι πληροφορίες του DoridaSOS για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό αντλούνται από τον ΕΟΔΥ, το Υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς έναντι του ιού SARS-CoV-2 από τον ΕΟΔΥ.

Ενημερωτικό σημείωμα Ευρωπαϊκής Επιτροπής