Σωτήρης Τσιόδρας
  • by DoridaSOS
  • 27/12/2020

    Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανέφερε μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τον εμβολιασμό σταδιακά όλο και περισσότερων θα μειωθεί η επίπτωση της νέας νόσου, οι άμεσες αλλά και οι χρόνιες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή, η θνητότητα και φυσικά οι κοινωνικές και οι άλλες συνέπειες στην υγεία μας».

    Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων.

    Σωτήρης Τσιόδρας

    Έκανε δε λόγο για «ιστορική στιγμή που όλοι την περιμέναμε και επιτέλους ήρθε», τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων. Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων».

    Οι δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα αμέσως μετά τον εμβολιασμό του

    Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια και θα γίνεται υπό ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις ήπιες, έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

    Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;

    Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

    Δημιουργία ανοσίας:

    Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.

    Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

    Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

    Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού

    Σε τι χρησιμεύουν τα εμβόλια;

    Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.

    Ορισμένες από τις νόσους έναντι των οποίων μας προστατεύουν τα εμβόλια:

    • Ηπατίτιδα Α και Β 
    • Τέτανος, διφθερίτιδα, κοκίτης 
    • Μηνιγγίτιδα
    • Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
    • Γρίπη
    • Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά
    • Πολιομυελίτιδα
    • Τέτανος
    • Φυματίωση

    Οφέλη για όλους

    Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώδη νόσο σε άλλους. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

    • βρέφη
    • παιδιά
    • ηλικιωμένοι
    • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς

    Οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τον εμβολιασμό των άλλων, διότι κατά αυτόν τον τρόπο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί στην κοινότητα.

    Απαιτείται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω συλλογική ανοσία. Όταν μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται, οι αλυσίδες λοιμώξεων διακόπτονται. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), απαιτείται να εμβολιαστεί το 95 % του πληθυσμού κατά της ιλαράς, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου στην κοινότητα.