Ο ήλιος φαίνεται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ανθρώπου στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι περιοχές με περισσότερη λιακάδα εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό.
Η έρευνα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, ιδίως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, μπορεί να αποτελέσει μια απλή παρέμβαση δημόσιας υγείας, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα.
«Ο ήλιος και η ζέστη θα βοηθήσουν, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο γρήγορα. Στην καλύτερη περίπτωση πάντως θα φέρουν μια ανάσχεση της πανδημίας της τάξεως του 20%», δήλωσε η κυρία Πρίζεμαν στην Osnabrücker Zeitung, τονίζοντας ωστόσο ότι οι καιρικές συνθήκες από μόνες τους δεν θα σταματήσουν τον νέο κορονοϊό και τις παραλλαγές του. «Η χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι μοιραία», είπε χαρακτηριστικά.
Τη θεωρία της συμβούλου της Άγγελα Μέρκελ ενστερνίζεται το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο επισημαίνει ότι γενικά ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί σοβαρό οξύ σύνδρομο του αναπνευστικού, μεταδίδεται ευκολότερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επιπλέον, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες περιορίζεται και ο χρόνος παραμονής των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους.
Η παρατηρούμενη μείωση στον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό δε μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα ακτινοβολίας UVB, η οποία παράγει σημαντικές ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης στο σώμα.
Μια πιθανή εξήγηση για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στις περιοχές με περισσότερη λιακάδα, είναι ότι η έκθεση στον ήλιο ωθεί το δέρμα να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο πιθανώς μειώνει την ικανότητα του κορωνοϊού να αναπαράγεται, κάτι που έχει βρεθεί σε μερικές εργαστηριακές μελέτες.
Από την άλλη, προηγούμενη έρευνα από την ίδια επιστημονική ομάδα έχει δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερα εμφράγματα.
Με δεδομένο ότι η καρδιαγγειακή νόσος, ως υποκείμενο νόσημα, αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από Covid-19, αυτό μπορεί να εξηγεί επίσης τα ευρήματα της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.
.
Από σήμερα Παρασκευή 14/05 Το ωράριο κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 12:30 το βράδυΚαταργούνται τα SMS στο 13033 και στο 13032Επιτρέπεται ελεύθερα η…
Μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακά self-tests ταχείας ο πολίτης προστατεύει την υγεία του και τους αγαπημένους του.
Η βεβαίωση εμβολιασμού μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση, ανάλογα με το είδος…
Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70…
Την ημέρα του εμβολιασμού - προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο.
Από σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών.
This website uses cookies.
Διαβάστε περισσότερα >>>